вторник, 17 апреля 2012 г.

майже половина росіян вважають, що інтелігенції в країні більше немає.





Такі дані дослідження «Левада Центр», повідомляє Slon.ru.


За інформацією опитування, 15% упевнені, що інтелігенція зникла як клас, ще 34% скоріше згодні з цим твердженням - разом 49%, майже половина опитаних.


На думку росіян, інтелігенція сьогодні - це науковці, професори та академіки (43%), а також вчителі (34%), письменники (31%), лікарі (29%), артисти або художники (29%), та й просто освічені люди (26%). Всього 4% опитаних відповіли, що інтелігенти - це ті, хто критикують владу.


До питання «хто винний?»: 25% росіян вважають, що інтелігенція відповідальна за все, що сталося з країною після перебудови. Правда, не звинувачують інтелігенцію у всіх бідах Росії схильні в два рази більше респондентів (59%). Втім, на думку опитаних, інтелігентів у нас просто не залишилося.


На запитання «що робити?» респонденти «Левади» відповіли - йти назустріч владі. 57% опитаних вважають, що інтелігенція повинна служити державним інтересам (лише 22% вважають, що не повинна). Половина опитаних при цьому впевнені, що в перспективі інтелігенція допоможе суспільству контролювати владу і поведе країну в потрібному напрямку.


Опитування проходило в березні 2012 року - його результати зіставлені з даними аналогічного опитування 2006 року.

Комментариев нет:

Отправить комментарий