вторник, 17 апреля 2012 г.

морє здох*

Чорне море біля берегів Севастополя невдовзі можна буде назвати мертвим, якщо правоохоронці не зупинять видобуток морського піску.


Так вважають екологи, повідомляє газета «Сегодня».


Видання зазначає, що будматеріал з дна біля мису Фіолент вже півроку видобувають дві баржі: «Трофі» і «Печера». При цьому у воді гине все живе.


Газета повідомляє, що пісок з Фіоленту користується попитом у місцевих будівельних компаній. Баржі поставляють його на 237-й причал в бухті Камишова, а потім розвозять по будмайданчиках. При цьому нікого з ланцюжка постачальників не турбує, що на дні, звідки висмоктується матеріал, живуть морські дракони, камбала, султанка, а в піску - черв'яки і ракоподібні.


«Якщо прибрати пісок, то станеться сильне замулення. Багато організмів не виживе в таких умовах », - зазначила науковий співробітник Інституту біології південних морів Олена Колесникова.


У свою чергу заступник директора цього ж інституту Олександр Болтачов додав: «Дрібнодисперсний мул може рознестися на десятки кілометрів і викликати загибель як водоростей, так і тварин».


Щоб зупинити видобуток піску, прокуратура повинна завести справу на її організаторів, проте це стане можливим тільки після перевірки діяльності 237-го причалу, а представників наглядового відомства туди не пускають. Лише одного разу помічнику міжрайонного природоохоронного прокурора Севастополя Артуру Жукову вдалося прорвати оборону: «Як тільки я потрапив на територію, судно відразу було відшвартовано».


Нагадаємо, 10 листопада 2011 Київрада заборонила видобуток піску на Дніпрі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий